Mag ik ook leren? 7 tips om motivatie in online training te bevorderen

Geschreven door Peter van der Reijden | 6 september 2022

Als je nadenkt over het aanbieden van online of blended training, is motivatie een belangrijk thema. Blijvende gedragsverandering vraagt om een lange adem en motivatie is zelden duurzaam. De term 'discipline' is in deze discussies dan ook dichtbij en er zijn niet voor niets genoeg boeken over geschreven (de leukste: Drive van Dan Pink). Hoe zorg je nu dat een deelnemer aan een training elke week wil inloggen?

leren1. Maak het leuk en 'haalbaar'

Leren is leuk als het lukt. Stap voor stap toewerken naar een leuk einddoel en continu de bevestiging dat je op de goede weg zit. Verhoog de moeilijkheidsgraad stapsgewijs, verras zo nu en dan met een bonus-activiteit (of juist niet) en gebruik alle mogelijkheden van multimedia.

2. Bied hapklare brokken

De Khan Academy houdt religieus vast aan een maximum van 12 minuten per video. Een webinar heeft een begin- én eindtijd. Online training moet passen tussen de dagelijkse hectiek. Twintig minuten open tussen meetings? Even inloggen. Accepteer dit, gebruik dit. Elk moment moet de mogelijkheid bieden om weer een stap te zetten.

3. Nooit twijfel over 'de volgende stap'

Het boek Don't Make Me Think van Steve Krug is een klassieker in de wereld van web usability. De titel is duidelijk: de gebruiker moet nooit hoeven nadenken over wat de volgende stap is. Voor online training is dit niet anders: benut de momenten van motivatie door het overduidelijk te maken wat jouw deelnemer nog meer kan doen.

4. Beloon inzet

Of ik ergens goed in word, heb ik niet volledig onder controle. Hoeveel ik er aan werk wel. Deze redenering ligt achter veel 'gamification' concepten: beloon de activiteit van de gebruiker met punten, cadeautjes of nieuwe levels. Hoe je het ook noemt, inzet belonen stimuleert een gezonde leerhouding en betere resultaten (leuk: Why Some People Learn Faster) en is ook nog eens leuker!

5. Veilig falen

Mensen, en vooral volwassenen in een werkomgeving, willen niet falen. En zeker niet publiekelijk. Maar het is wel essentieel om te leren. Biedt daarom een veilige omgeving om te oefenen en wees 100% duidelijk wanneer er getoetst gaat worden.

6. Competitie & status

Onderlinge competitie is een krachtig maar ook wat risky mechanisme. Pas dus op wanneer en vooral met wie je het gebruikt. Onze ervaring is dat competitie op inzet erg goed werkt: het gaat jou immers niet gebeuren dat je als laatste klaar bent! Competitie op score werkt daarentegen averechts en soms zelfs verlammend.

7. Stimuleer onderlinge verantwoording tussen mensen

Als je niemand vertelt dat je gaat stoppen met roken, is het ook niet zo erg als het niet lukt. Als daarentegen iedereen je vraagt: "ben je weer begonnnen?" is het al een stuk minder leuk. Afgaan is niet leuk en steun bij verandering is fijn. Het verankeren van een training bij leidinggevenden, collega's, coaches en zelfs vrienden is dan ook essentieel en had misschien wel op nummer 1 moeten staan.

Dit artikel is ook te vinden op ManagementSite. Een andere mening of waardevolle kanttekening? Ga hieronder de discussie aan!