Managers opgelet: vervangt directe feedback het beoordelingsgesprek?

Aan het einde van het afgelopen jaar dook de discussie weer op: functionerings- en beoordelingsgesprekken, zijn ze nog wel van deze tijd? Generatie Y ontvangt feedback liever vaker en op kortere termijn. Dat stelt managers voor een probleem. Want mensen direct aanspreken op hun gedrag, dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

feedback.jpgEén of twee beoordelingsgesprekken per jaar is ouderwets. Het sluit niet meer aan bij de dynamische marktomgeving waarin bedrijven tegenwoordig opereren, vertelt PWC-partner en HR-adviseur Tommes Krullaars in het FD. Vooral de digitaal vaardige generatie Y (vanaf 1980) zou een feedbackcultuur op de werkvloer wensen.

Gedrag permanent bijsturen

Voor veel managers vormt directe feedback echter een flinke uitdaging, blijkt uit onderzoek. Want hoewel ze vinden dat 1 op de 6 werknemers onvoldoende functioneert, geven ze tegelijkertijd toe hier weinig aan te doen. Nog geen vijfde van de ondervraagde managers lukt het om niet-effectief gedrag permanent bij te sturen. Tegelijkertijd vindt 40 procent dat zij hun medewerkers, collega’s of manager eigenlijk vaker zouden moeten aanspreken. Daarnaast verwacht een bijna even groot percentage meer feedback van de eigen leidinggevende. Als het gaat om collega-managers, zegt zelfs 60 procent dat zij meer feedback zouden moeten geven aan hun werknemers.

Geen tijd voor feedback

Met andere woorden: ook managers onderschrijven de noodzaak van meer directe feedback, maar als ze het al toepassen, zien ze weinig effect. Het aloude managementprobleem steekt hier weer de kop op: geen tijd. Daar tegenover zet onderzoekster Gytha Heins echter een omzetdaling van 12,5 procent en kostenstijging van 16 procent door slecht functionerende werknemers. Genoeg reden voor een investering in meer feedback, zou je denken. Maar wel van goede kwaliteit.

Effectieve feedback trainen

Daar zit hem namelijk de crux: als de promotie van een feedbackcultuur niet gepaard gaat met daadwerkelijk effectieve feedback, ben je als organisatie alleen maar verder van huis. Daarom is het essentieel om tegelijk met deze verandering, managers en medewerkers ook te trainen in feedback geven. Dat hoeft geen ingrijpende operatie te zijn: iedere dag een momentje pakken om dit te oefenen met een interactieve app, kan binnen afzienbare tijd iedereen op hetzelfde niveau brengen.

Hoe verloopt feedback in jouw organisatie? Durf jij collega’s en medewerkers altijd feedback te geven? Reageer! Meer weten over onze feedback training? Klik dan hieronder.

Meld je hier aan!