Nu terugkijken: online talk met Peter Blangé

Oud-topvolleyballer en voormalig bondscoach van het herenteam Peter Blangé maakte met ons de stap van het sportveld naar het bedrijfsleven en deelde zijn geleerde lessen over coaching. Je kunt zijn razendsnelle online talk over coaching op de werkvloer nu terugkijken. 

Peter Blange rondPeter Blangé sprak een uur lang met Peter van der Reijden van Faculty of Skills over zijn ervaringen als bondscoach en als sporter. Een deel van die kennis past hij nu nog toe als directeur van Rotterdam Topsport. Wat daarbij steeds terugkomt is zijn ongekende drive. “Drive, passie en een heldere ambitie mogen niet ontbreken”, vindt Peter. “Waarvoor doe je het, wat is het doel. Een gezonde dosis ambitie in het team is heel belangrijk.”

 

Hot en cold debrief

Kijkers die de talk live volgden, konden vragen stellen. Een van de deelnemers vroeg naar concrete tips voor een evaluatie met een team of individu als er iets is misgegaan. “Als ik een evaluatie doe, bestaat die uit twee componenten: een hot en een cold debrief. De hot debrief vindt plaats vlak nadat iets geëscaleerd is, er zit dan nog veel emotie bij. Ik luister dan zonder enig waardeoordeel naar wat er gebeurd is en probeer die emotie wat te kanaliseren, zonder op de inhoud in te gaan. Een tijdje daarna volgt de cold debrief. De emotie is wat gezakt, de ratio is teruggekeerd. Dan kun je als je coach de regie pakken. Bespreek de feiten, benoem onduidelijkheden, benoem ook gevoeligheden tussen mensen. En maak een plan voor wat de next steps zullen zijn. In de sport zat er in ieder geval altijd één nacht tussen de hot en de cold debrief.” 

Wringen

In het gesprek kwamen verder een aantal cruciale momenten uit de sportcarrière van Peter aan bod, zoals zijn breuk met het team in aanloop naar de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona. Zoals toen bleek is Peter niet bang voor een beetje weerstand en strijd. “Het is een cliché, maar zonder wrijving geen glans. Het mag best wel eens een beetje wringen in een team. Dan worden mensen op de proef gesteld en gebeurt er ook echt iets, waarmee je elkaar daarna weer verder kunt brengen. Als er de juiste professionele attitude is, dan hoef je niet te werken met je allerbeste vrienden om wel samen vooruit te komen.”  

Goede Tijden, Slechte Tijden

Peter is enorm gedreven, wil inspireren, heeft veel energie en neemt anderen overtuigend mee in zijn plannen. “Maar ik ben ook niet altijd alleen maar positief hoor. Kijk je wel eens naar Goede Tijden, Slechte Tijden? Soms moet je ook gewoon je acteertalent aanspreken. Dan moet je net even een beter verhaal vertellen als coach en niet als een schelpenzoeker met je kop naar beneden door het bedrijf lopen. Want wat voor signaal geef je dan af aan je team? Ik denk niet in problemen, ik denk ik oplossingen. Ook om mijn eigen energieniveau op peil te houden. Dat betekent niet dat ik mijn ogen sluit voor problemen, maar ik probeer het gewoon te fixen.” 

 

Benieuwd naar meer talks? Bekijk ze allemaal en meld je direct aan voor de volgende. 

Meld je hier aan!