10.000 uur trainen

Oefening baart echt kunst

Geschreven door Francine Smink | 13 februari 2015

Dat je veel moet oefenen om ergens heel erg goed in te worden, voelen de meeste mensen op hun klompen wel aan. Ook het tegeltje zegt het: oefening baart kunst. Maar is hier ook echt bewijs voor?

10.000 uren

10.000 uur trainen

Aan dit ogenschijnlijk zo voor de hand liggende concept ligt veel wetenschappelijk onderzoek ten grondslag. In 1993 schreef de Zweedse psycholoog en professor Anders Ericsson dat er zeke

r tien jaar lang deliberate practice voor nodig is om ergens expert in te worden. Deliberate practice wil zoveel zeggen als: doelgericht en bewust oefenen. De Canadees Malcolm Gladwell maakte de ideeën van Ericsson bij het grote publiek bekend door ze in zijn bestsellende boek Outliers aan te scherpen tot de 10.000-uren regel: mensen kunnen door 10.000 uur trainen een ‘eliteniveau’ bereiken in een complexe vaardigheid als een muziekinstrument bespelen of schaken.

Toonladders

Nu is hier heel veel meer over te zeggen - en dat is dan ook gedaan. Het voert te ver om op deze plek dat wetenschappelijk onderzoek de revue te laten passeren. Maar als we even teruggaan naar die klompen; je voelt wel aan dat ook talent en aanleg meespelen bij het ergens heel goed in worden. Net als de leeftijd waarop je iets leert, de kwaliteit van de oefening, je intelligentie en hoe leuk je het vindt om te doen - met hoeveel pianovirtuozen is het niets geworden omdat ze toonladders oefenen zo verschrikkelijk vonden?

practice-practice-proof-tegeltjeGroeien en leren

Zelfs als het klopt dat het aantal uren ‘slechts’ voor een derde bepalend is voor succes (zo laat onderzoek uit 2013 zien), dan nog staat het belang van dat ‘doelgericht en bewust oefenen’ niet ter discussie. Wie bereid is uit zijn comfort zone te komen om te groeien en te leren, komt altijd verder. Dat is geen vrijblijvende praat, want wij zeggen vervolgens ook: laat maar zien dat je je vaardigheden hebt vergroot. Of je een betere verkoper of interviewer bent geworden. Practice, practice, proof.

Benieuwd hoe onbeperkte oefening door onze video rollenspellen mogelijk wordt gemaakt? Klik hieronder!