Online vaardigheden ontwikkelen voor mbo-studenten

Van het primair onderwijs tot de universiteiten: overal worden snel stappen gezet in het verder digitaliseren van het onderwijsaanbod. Ook het mbo is op zoek naar innovatieve oplossingen die aansluiten bij de studenten en die snel en kostenefficiënt te ontwikkelen zijn. Daarbij is het de uitdaging om verder te kijken dan snelle quizjes, polls en passieve e-learnings. Hoe ondersteun je mbo-studenten op afstand bij het ontwikkelen van vaardigheden waar ze echt iets aan hebben?

In het hbo en op universiteiten zetten docenten al jaren TrainTool in om studenten te ondersteunen bij het ontwikkelen van hun vaardigheden. De tool wordt jaarlijks door meer dan 10.000 studenten gebruikt. Ook vanuit het mbo zien we steeds meer belangstelling. Zo starten later dit jaar alle eerstejaars van het Horizon College met een programma, na een succesvolle pilot in Alkmaar. We leggen hier uit waarom TrainTool ook heel goed toe te passen is in het mbo.

Blog MBOTrainTool past binnen gepersonaliseerd onderwijs

Studenten trainen individueel en ontvangen persoonlijke feedback. Een TrainTool-programma begint vaak met een intake scan. Daarin volgt de student een aantal online videorollenspellen. In deze videorollenspellen staan communicatieve vaardigheden centraal, zoals bijvoorbeeld het voeren van een verkoopgeprek, feedback geven of adequaat reageren op een agressieve situatie. De student bekijkt een situatie met een acteur, formuleert zijn eigen reactie en neemt die op video op. Vervolgens kan de student het eigen filmpje terugkijken, delen met medestudenten of een docent. Op die manier krijgt hij inzicht in het niveau van zijn eigen vaardigheden en wat specifieke verbeterpunten zijn.

Studenten leren van elkaar

Deelnemers in TrainTool leren aan twee kanten: door zelf video’s op te nemen en door anderen feedback te geven op hun communicatieve vaardigheden. Door feedback te geven leren studenten reflecteren op wat ze zien bij de ander en dat zorgvuldig te formuleren. We zien dat de mogelijkheid van peer-feedback veel gebruikt wordt; als iedere student een aantal medestudenten feedback geeft, loopt dat op tot wel honderden keren per programma.

Minder grote klassen, meer aandacht

Door TrainTool slim in te zetten, kan dezelfde hoeveelheid onderwijstijd efficiënter gebruiken. Katja van Zalen van de Hogeschool van Amsterdam vertelt daarover in een case study:

“We hebben het zo ingericht dat de leerlingen TrainTool gebruiken als voorbereiding op de workshop. Dat geeft mij de luxe van halve klassen: in de week dat de ene helft bij mij de workshop volgt, is de andere helft van de groep zelfstandig bezig in TrainTool. Want met een volledige klas van 28 of 30 leerlingen vaardigheden trainen, dat is niet te doen.

Studenten zijn beter voorbereid

Min of meer op tijd naar het lokaal komen en vervolgens onderuitgezakt het uur uitzitten, daar wordt niemand blij van. Een TrainTool-programma is uitstekend in te zetten als voorbereiding op een klassikale bijeenkomst. Daardoor weten studenten beter wat er van ze verwacht wordt en begint iedereen met een gelijk startniveau. Zo is het onderwijs niet alleen efficiënter, maar ook effectiever. Het volgen van het TrainTool-programma kan bijvoorbeeld ook verplicht gesteld worden voor deelname aan een praktijkles.

Aandacht voor soft skills, ook in technische opleidingen

Studenten in het mbo worden veelal opgeleid voor praktische beroepen. Maar iedereen moet in zijn werk beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Waar de studenten ook gaan werken, ze zullen in gesprek gaan met klanten, collega’s, leidinggevenden of medewerkers. Een goede beheersing van communicatieve vaardigheden is dan ook essentieel in ieder beroep. Als studenten al vroeg kunnen oefenen met basisvaardigheden hebben ze daar veel baat bij, bijvoorbeeld in een eerste stage.

Nieuwsgierig geworden naar een praktijkvoorbeeld?

Download de case study over een programma in het hbo, op de Hogeschool van Amsterdam. Daar gebruiken eerstejaarsstudenten TrainTool om basisgespreksvaardigheden te leren aan de hand van een belastingadviesgesprek.

Download de casestudy

Abonneer je hier!