writing s.png

Videorollenspellen schrijven: 5 tips voor de perfecte scripts

Geschreven door Thomas Verdoes | 7 maart 2017

Rollenspellen via video maken communicatietraining een stuk efficiënter en flexibeler. Net als bij live rollenspellen is de kunst echter om ze realistisch en effectief te maken. Dat begint bij het schrijven van het script dat later opgenomen zal worden. Op basis van onze ervaringen geven we je 5 tips voor de perfecte scripts!

writing s.png1. Geef een gerichte en te beoordelen opdracht mee

Voordat je een deelnemer laat participeren in een rollenspel, is het uiteraard essentieel dat de opdracht duidelijk is. De oefensituatie moet herkenbaar zijn voor de deelnemer, zodat hij het geleerde straks moeiteloos in de praktijk kan toepassen. Kijk eens naar deze drie voorbeelden:

A. Je bent als salesmanager in gesprek met klant Bob die terugkomt op zijn eerdere koopanimo. Achterhaal de reden.
B. Je prospect Emma geeft een koopsignaal. Reageer met de OPS-methode.
C.
Het bedrijf waar je werkt verkeert in zwaar weer, wat gepaard gaat met ontslagen en een negatieve sfeer. Des te belangrijker dat jij vanuit een commerciële verantwoordelijkheid een bijdrage gaat leveren aan de omzet. In deze casus ben je met een van je relaties in gesprek over een mogelijke opdracht. Veel succes!

Het voordeel van online videorollenspellen is dat je goed kunt richten (“achterhaal” in A en “OPS-methode” in B) en eventueel letterlijk kunt souffleren met een autocue. Zo’n duidelijk referentiekader zorgt ook voor betere zelfreflectie en feedback van collega’s of de manager. Met een ruime opdracht zoals in voorbeeld C, zal de deelnemer wellicht wel zijn natuurlijke gedrag laten zien (wat interessant is bij een test of intake), maar is er geen kader voor beoordeling.

2. Trek de deelnemer direct in de situatie

Een opdrachtomschrijving moet geen twijfel laten bestaan over de context en de rol die de deelnemer heeft. Kort en feitelijk is het devies. Veel tekst en contextvariabelen (zoals in voorbeeld C hierboven) leiden af en nodigen de deelnemer uit om met zijn of haar verbeelding op de loop te gaan. Het werkt doorgaans beter om iemand direct in een concrete gesprekssituatie te brengen (zoals in A).

3. Haal situaties uit de praktijk

Een trainersbureau traint salesmedewerkers bij een pensioenorganisatie. Zij moeten een impopulaire boodschap (“de premie gaat fors omhoog”) gaan koppelen aan het ‘hercontracteren’ van klanten. De trainer verzamelt onder de medewerkers lastige reacties van klanten en betrekt zo de deelnemers bij de training. Vervolgens worden de reacties in het script verwerkt en uiteindelijk in de vorm van videorollenspellen aan de deelnemers getoond. Een hoge mate van herkenning en motivatie is het gevolg.

4. Werk met vervolgopdrachten

Om je rollenspellen meer jus te geven, is aan te raden om meerdere rollenspellen te besteden aan één casus. Een voordeel hiervan is dat de deelnemers meer feeling krijgen met de situatie en het karakter, omdat ze deze al eerder zijn tegengekomen. Hierdoor voelt het rollenspel nog ‘echter’ aan. Denk bijvoorbeeld aan een salesgesprek met een prospect, later gevolgd door een onderhoudsgesprek met dezelfde persoon die inmiddels klant is geworden.

5. Think outside the box

Trainen moet leerzaam zijn, maar ook de fun-factor is van belang. Probeer daarom creatief te zijn en de deelnemer te verrassen. Dit kan je onder andere doen door de situaties minder statisch te maken. Laat de deelnemer, nadat hij of zij meerdere keren een pitch heeft gegeven aan een leidinggevende, zijn of haar pitch een keer geven aan een familielid op een feestje. Of plaats de klant eens niet aan de overkant van het bureau, maar laat hem bellen uit een hotelkamer in Thailand via Skype.

Meer tips over video vind je in onze Ultieme Gids voor Video in Communicatietraining!