Waarom je een high potential nooit een high potential moet noemen

Geschreven door Francine Smink | 17 mei 2016

Je komt ze zelden tegen: personeelsadvertenties waarin gevraagd wordt om onbekwame consultants of verkopers. Veel bedrijven zijn op zoek naar talent, en dat is logisch. Dat focus op talent ook een keerzijde heeft, laat de Californische psychologe Carol Dweck zien.  

high_potential_suit_s.pngNa het Enron-schandaal in 2001 vroeg Dweck zich af waarin succesvolle bedrijven zich onderscheiden van andere. Na veel onderzoek constateerde ze dat de weg naar succes loopt via mensen die erop gericht zijn beter te worden, en die zich blijven afvragen welke vaardigheden zijzelf en het bedrijf nodig hebben voor de toekomst. In de terminologie van deze psycholoog zijn dat mensen met een growth mindset.

Blind voor tekortkomingen

Wat deed Enron in de tijd van the sky is the limit? Het bedrijf wachtte de grootste talenten op aan de poort van de universiteit en haalde de ene na de andere high potential juichend binnen. Dat ging om twee redenen fout. Allereerst zorgde het predikaat ‘genieën’ ervoor dat het bedrijf blind was voor de tekortkomingen van deze hipo’s. Ging er iets mis, dan zou dat wel het gevolg zijn van hun onconventionele manier van denken.

Fixed mindset staat succes in de weg

Het bedrijf creëerde bovendien een sfeer waarin medewerkers zich gedwongen voelden zich getalenteerd voor te doen. En zo werden ze in de fixed mindset gemanoeuvreerd, aldus Dweck. Een mindset die succes in de weg staat. Waarom? Omdat mensen met een fixed mindset hun tekortkomingen niet onder ogen durven zien. Ze houden liever de schijn van fantastisch op, dan dat ze zich verder ontwikkelen.

Talent als beginpunt

Als manager is het dus belangrijk dat je uitdraagt dat je gelooft in ontwikkeling en groei van mensen, liever dan dat je ze neerzet als het talent van het jaar. Natuurlijk zoek je naar die getalenteerde verkoper, maar straal ook uit dat verkopen, onderhandelen, communiceren, adviseren, etc. dynamische vaardigheden zijn die je kunt blijven ontwikkelen en verfijnen. Zie talent als een beginpunt.

Bekijk hier de veelbekeken TedTalk van Carol Dweck, of lees "Mindset: The new Psychology of Succes" (in het Nederlands vertaald als: "Mindset, de weg naar een succesvol leven"). We helpen bijvoorbeeld Deloitte om hun managers constant te ontwikkelen. Check de case study hieronder!