In het kort

 • leer de techniek ontwikkeld door David Cooperrider
 • oefen in het stellen van de juiste, onderzoekende vragen
 • met actieve begeleiding van je eigen coach
  training in de innovatieve en
 • prijswinnende software TrainTool

Uitgaan van het positieve

Dat het oude beoordelingsgesprek zijn langste tijd gehad heeft, dringt inmiddels door bij de meeste organisaties. Maar wat komt ervoor in de plaats? Op veel plekken wordt gewerkt aan de feedbackcultuur. De gedachte is dat werknemers er beter van worden als ze feedback krijgen en horen wat er beter kan. Een open en transparante cultuur waarin je elkaar kunt aanspreken is zeker een goed streven.

Maar feedback kent ook z’n valkuilen. Een daarvan is dat de ontvanger bij kritiek in een fight or flight mode kan schieten. Het brein gaat op slot en verder leren wordt verhinderd. Effect van de feedback: een rotgevoel en verder niks. Hoe het dan wel moet? Gesprekken voeren volgens de appreciative inquiry-methode is een goed begin. Dat is een gesprekstechniek, ontwikkeld door David Cooperrider, die uitgaat van het positieve. Want mensen leren het meest van feedback op wat al wél goed gaat.

Na afloop van de training

 • Ken je de filosofie van Appreciative Inquiry en weet je wat de voordelen zijn van deze methode
 • Kun je een Appreciative Inquiry coachingsgesprek doorlopen aan de hand van vier verschillende fases
Appreciative inquiry module

Jouw coach

Deze training volg je individueel, maar niet alleen. Je wordt direct bij de start in contact gebracht met jouw persoonlijke coach die je door het programma heen helpt. Je begint met een telefonisch intakegesprek met hem of haar, waarin jullie samen vaststellen waar je precies aan gaat werken en hoe je dat de komende weken gaan doen.

TrainTool

Om je vaardigheden te ontwikkelen maak je gebruik van TrainTool. Dat is een innovatieve tool die je kunt gebruiken op je eigen laptop, smartphone of tablet. Op meerdere momenten gedurende een aantal weken ga je in video rollenspellen reageren op situaties. Je neemt jezelf op, kijkt je beelden terug en je coach geeft feedback op jouw video’s. Zo kun je echt goed oefenen met de vaardigheden.

 

Live roleplay

Als je het gevoel hebt dat je de vaardigheden onder de knie hebt, plan je een live online roleplay in. Dat is een live rollenspel met een acteur via een videoverbinding. Zo kun je heel realistisch oefenen met een situatie die je lastig vindt. Dit wordt een uitdagend, maar heel leerzaam gesprek. Natuurlijk krijg je feedback, tips en adviezen van je coach. Ook bespreken jullie hoe je in de praktijk gaat oefenen.

Follow-up

Om ervoor te zorgen dat je je nieuwe vaardigheden ook echt gaat toepassen, neemt je coach na een aantal weken nog eens contact met je op om te horen hoe het gaat.

Praktisch

 • Tijdsduur: 16 uur verspreid over een periode van in totaal 12 weken
 • Locatie: waar het jou uitkomt
 • Benodigdheden: computer met webcam, tablet of smartphone
 1. Home
 2.    |   
 3. NL
 4.    |   
 5. Individuen
 6.    |   
 7. Training appreciative inquiry