Klant(on)vriendelijkheid

Klantvriendelijkheid staat bij veel retailers hoog in het vaandel. Maar wat nu als de klant zelf niet vriendelijk, of zelfs agressief is? Met dagelijks meer dan 600 van zulke incidenten in Nederland kunnen we spreken van een serieus probleem. Voor bouwmarktketen Praxis al sinds jaar en dag reden om medewerkers te trainen in agressiehantering. In samenwerking met Crime Control en TrainTool is de training grondig herzien, vertelt Hoofd Personele Ontwikkeling Merel Vollenberg.

praxis rond

In deze case study vertelt Merel Vollenberg, Hoofd Personele Ontwikkeling bij Praxis, over de training omgaan met agressie die in samenwerking met Crime Control en TrainTool werd opgezet en uitgevoerd.

Waarom een agressietraining?

Ook bij Praxis komt frustratie en agressie op de winkel-vloer voor. Bij ‘klantgerichtheid’ hoort ook dat je dergelijke situaties positief weet op te lossen, vindt Merel Vollenberg. ‘En, zodanig dat hun eigen veiligheid en die van collega’s en klanten is gewaarborgd.’ Daarom zocht Praxis de samenwerking met het Belgische Crime Control en TrainTool. ‘We willen dat onze medewerkers in het geval van agressieve klanten dat liefst naar iets positiefs om kunnen ombuigen. Of, als het dan toch de verkeerde kant opgaat, ervoor kunnen zorgen dat hun eigen veiligheid, die van onze klanten en hun collega’s niet in het geding komt.’

 

‘Bij goed werkgeverschap hoort dat je medewerkers weerbaar maakt tegen agressie en leert om te gaan met bedreiging en geweld.’

 

Vaardig word je in de praktijk

Omgaan met agressie is een vaardigheid, en Vollenberg is van mening dat de krachtigste manier om echt vaardig te worden het in de praktijk toepassen van de geleerde vaardigheid is. ‘Breed bekend is inmiddels het 70-20-10 model: 10% van onze tijd brengen we door met formeel leren, bijvoorbeeld met rijles nemen. Maar als je les hebt gehad ben je nog geen perfect vaardige chauffeur. Dat word je pas in die andere 70% van de tijd: in de praktijk. Door regelmatig achter het stuur te zitten perfectioneer je je vaardigheid en houd je die op peil. Doe je dat niet, dan zakt de vaardigheid weg. Daarom verwachten wij van heftruckchauffeurs dat ze regelmatig op de heftruck zitten, van verkopers dat ze veel contact met de klant hebben, en vanleidinggevenden dat ze regelmatig in gesprek gaan met hun medewerkers.’

Liever niet toepassen

Bij omgaan met agressie treedt echter een paradoxale situatie op: je wilt liever niet dat medewerkers deze vaardigheid regelmatig in praktijk brengen, want dat zou immers betekenen dat ze regelmatig gecon-
fronteerd worden met agressie. ‘De vraag is dus: hoe maak je medewerkers vaardig in gedrag waarvan je hoopt dat ze het zelden of niet toepassen in de praktijk? Door ervoor te zorgen dat die toepassing in de formele leersituatie van 10% zit. Die kun je als werkgever beïnvloeden, organiseren en regisseren.’

Blended training

Voorheen kende de agressietraining bij Praxis een traditionele opzet: 1 dag klassikale training. Niet optimaal, aldus Vollenberg, omdat de mogelijkheid van frequente, in de tijd gespreide toepassing, ontbrak. ‘Daarom hebben wij ervoor gekozen om onze agressietraining blended op te zetten. Dat biedt ons de mogelijkheid de training te spreiden over een langere periode, met meerdere oefenmomenten.’ Praxis kiest voor de inhoudelijke expertise van Crime Control in combinatie met de techniek van Faculty of Skills.

Eigen leerdoelen

De training start in week 1 met een algemeen welkom met verschillende filmpjes die mensen kunnen bekijken. Laagdrempelig, dus. Twee intakeoefeningen worden beoordeeld door Crime Control. Niet in de zin van goedof fout, maar: ‘dit zijn de dingen waar je nog eens extra op zou kunnen letten.’ De cursist krijgt daarmee handvatten, waarop hij zijn eigen leercurve en leerdoelen kan baseren. De eerste weken zoomen in op frustratie-agressie en instrumentele agressie, waarna in week 3 overvalpreventie wordt behandeld.

In zes weken een certificaat

In week 4 vindt de klassikale training plaats. ‘Die bestaat uit een halve dag waarin intensief geoefend wordt. Dan hebben de deelnemers dus ook fysiek contact met de trainer.’ In week 5 worden alle onderdelen door elkaar herhaald, waarna er in week 6 nog een slottoets is met theorievragen en webcamoefeningen. ‘Wie slaagt voor de toets ontvangt het certificaat; wie zakt ontvangt feedback van de trainer waarmee hij in de herkansing zijn score kan verhogen. Vrijwel alle herkansers slagen dan alsnog.’

Hoe wordt de beoordeling van deelnemers bepaald?

In de oefeningen zitten filmpjes waarbij een agressieve klant in beeld is, waarop de deelnemers reageren aan de hand van een webcamopname. De deelnemer reageer dus op wat hij in beeld gezien heeft en krijgt daarop feedback. Hoe gebruikt hij bijvoorbeeld de verschillende onderdelen van de sandwich-techniek? Bij het LEO-principe kijken we bijvoorbeeld naar: wordt er geluisterd, wordt er erkend en wordt er gezocht naar een oplossing? Op ieder van die vaardigheden kan de deelnemer scoren, van ‘helemaal niet aanwezig’, ‘matig aanwezig’ tot ‘helemaal aanwezig’. Al met al leidt dat tot een groot aantal beoordelingen op onderscheiden vaardigheden.

Resultaten

Meer inzicht in vaardigheden

90% van de deelnemers aan de opleiding slaagt in één keer en de gemiddelde score op de slottoets is 8.9. ‘Dit zijn de effecten die wij boeken en we zijn daar heel gelukkig mee’, concludeert Vollenberg.

8.9
  • Deelnemer
    Review: 10
    “Dit programma lijkt in eerste instantie vrij logisch te zijn, als in de manier waarop wordt verwacht dat we reageren. Toch is het fijn om een leidraad te krijgen en te kunnen oefenen, zodat je in de winkel zekerder bent van jezelf en de reacties die je geeft.”
  • Deelnemer
    Review: 9
    “Er wordt heel duidelijk gelegd wat je moet doen en het wordt vaak herhaald waardoor je het goed onthoud.”
  • Deelnemer
    Review: 10
    “Het is een goed en makkelijk systeem. ook is het interessant dat je zelf reageert via de webcam.”
  • Deelnemer
    Review: 10
    “Ik vond het heel duidelijk. Fijne uitleg en ook het rollenspel via opname vond ik persoonlijk erg fijn. Dat neemt veel van de spanning weg.”
  • Deelnemer
    Review: 9
    “Ik vond het een fijne app om mee te werken, en lekker dat ik elke week een aantal oefeningen kon doen in plaats van alles in 1 keer”

Bewaar deze case study of deel hem met collega's. 

Nikki Suikers
Commercieel directeur
  1. Home
  2.    |   
  3. NL
  4.    |   
  5. Organisaties
  6.    |   
  7. Case studies
  8.    |   
  9. Praxis