.

STAP-budget: veelgestelde vragen

Wat is het STAP-budget en hoe kun je er gebruik van maken? 

 

 

€ 1.000 subsidie voor jouw training

Het STAP-budget is een regeling van de rijksoverheid waarmee iedereen een training of opleiding kan volgen. 

Bekijk het aanbod

De volgende ronde opent op 1 september

Reserveer nu jouw plek om gebruik te kunnen maken van de regeling. 

Over het STAP-budget

Wat is het STAP-budget?

Het STAP-budget is een subsidieregeling van de rijksoverheid. Iedereen in Nederland die werkt of wil werken krijgt € 1.000 voor een opleiding, training of cursus. De regeling wordt uitgevoerd door het UWV. 

Meer over het stapbudget op de website van de Rijksoverheid

Voor wie is het STAP-budget?

De regeling vervangt de fiscale aftrek van scholingskosten. Het STAP-budget is voor vrijwel iedereen die werkt of wil werken beschikbaar:

 • Je moet 18 jaar of ouder zijn en de AOW-gerechtigde nog niet hebben bereikt. 
 • Je bent EU-burger, of partner van een EU-burger. 
 • Je bent in de periode van 2 jaar en drie maanden tot 3 maanden voor je subsidieaanvraag voor ten minste 6 maanden in Nederland verzekerd voor de volksverzekeringen. Dat ben je bijvoorbeeld als je werkt of een uitkering ontvangt. 

Waar kan ik het STAP-budget besteden?

Je kunt het STAP-budget alleen besteden bij erkende opleiders, die bijvoorbeeld lid zijn van de NRTO, de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding. Faculty of Skills is zo'n erkende opleider.  

Hoe kan ik het STAP-budget aanvragen?

Het aanvragen van de subsidie gaat zo:

 • Op onze website schrijf je je in voor een van onze trainingen.
 • Je ontvangt van ons per e-mail een inschrijfbewijs.
 • Met dat inschrijfbewijs meld je je aan bij het STAP-portaal van het UWV
 • Het UWV betaalt de rekening aan ons, je hoeft niets voor te schieten.
 • Volg de training en maak deze af. We moeten jouw bewijs van afronding laten zien aan het UWV om de subsidie te krijgen.

Inschrijven voor het STAP-budget

Wanneer kan ik het STAP-budget aanvragen

Elke 2 maanden start een nieuwe aanvraagperiode STAP-budget. Is het budget nu op? Probeer het dan opnieuw in een volgende aanvraagperiode.

 • 1 maart 2022 t/m 30 april 2022
 • 1 mei 2022 t/m 30 juni 2022
 • 1 juli 2022 t/m 31 augustus 2022
 • 1 september 2022 t/m 31 oktober 2022
 • 1 november 2022 t/m 31 december 2022

Wat gebeurt er na de aanvraag?

Als je het STAP-budget succesvol hebt aangevraagd krijgen wij een seintje van het UWV dat je echt kunt gaan beginnen. Je krijgt dan zo snel mogelijk bericht van ons over wanneer dat precies is. 

Wat gebeurt er als de subsidie op is?

Het STAP-budget wordt in vijf tijdvakken uitgekeerd. Als je de eerste keer achter het net vist, kun je het later dus opnieuw proberen. Let op: je moet je dan ook bij ons opnieuw aanmelden zodat we je een nieuw inschrijfbewijs kunnen sturen. Als het je niet lukt om de subsidie te krijgen, hoef je de training bij Faculty of Skills niet af te nemen. Het mag natuurlijk wel, maar dan betaal je zelf. Op de website van het UWV kun je zien hoeveel STAP-budget er in deze ronde nog beschikbaar is. 

Zit ik ergens aan vast?

Niet meteen. Als je je bij ons aanmeldt reserveer je een plekje. Daarna vraag je het STAP-budget aan bij het UWV. Als dat rond is, krijgen wij een seintje van het UWV en maken we je inschrijving definitief. Vanaf dat moment ga je de verplichting aan om de training af te maken. 

Wat gebeurt er als ik de training niet afmaak?

Bij het STAP-budget geldt dat je de training moet afronden, of tenminste 80% van de training aanwezig bent geweest. Je ontvangt daarvoor van ons een certificaat. Als je de training niet afmaakt, heb je geen recht op de subsidie en moet je zelf betalen. We sturen je daarvoor een factuur.