Omgaan met agressie

In de medische praktijk

 
 
 
 

In het kort

  • leer verschillende vormen van agressie herkennen en onderscheiden
  • leer wat je moet doen om de angel uit de situatie te halen
  • met actieve begeleiding van je eigen coach
  • training in de innovatieve en prijswinnende software TrainTool

Informatie aanvragen

Leer effectief de-escaleren en omgaan met agressie-incidenten

Medewerkers van huisartsenpraktijken en huisartsenposten krijgen steeds vaker te maken met vormen van agressie en geweld. Volgens de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten hebben zelfs twee van de drie huisartsassistenten er de afgelopen twee jaar mee te maken gehad. Dit loopt uiteen van schelden en dreigen, tot spugen, slaan en schoppen en zelfs dreigen met wapens. Door het volgen van deze training ben je als medewerker van een huisartsenpraktijk weerbaarder en beter in staat een potentieel agressieve situatie vroegtijdig te herkennen en bij te sturen. We kijken daarbij naar de verschillende vormen van agressie: frustratie-agressie en instrumentele agressie.

Met enkele goed aan te leren interventies is agressie vaak al in te dammen voordat het escaleert.

Na afloop van de training:

  • Kun je frustratie-agressie van instrumentele agressie onderscheiden
  • Weet je welke aanpak werkt bij welke vorm en wat je moet doen om te voorkomen dat je alleen maar olie op het vuur gooit

Jouw coach

Deze training volg je individueel, maar niet alleen. Je wordt direct bij de start in contact gebracht met jouw persoonlijke coach die je door het programma heen helpt. Je begint met een telefonisch intakegesprek met hem of haar, waarin jullie samen vaststellen waar je precies aan gaat werken en hoe je dat de komende weken gaan doen.

 

TrainTool

Om je vaardigheden te ontwikkelen maak je gebruik van TrainTool. Dat is een innovatieve tool die je kunt gebruiken op je eigen laptop, smartphone of tablet. Op meerdere momenten gedurende een aantal weken ga je in video rollenspellen reageren op situaties. Je neemt jezelf op, kijkt je beelden terug en je coach geeft feedback op jouw video’s. Zo kun je echt goed oefenen met de vaardigheden.

 

Live roleplay

Als je het gevoel hebt dat je de vaardigheden onder de knie hebt, plan je een live online roleplay in. Dat is een live rollenspel met een acteur via een videoverbinding. Zo kun je heel realistisch oefenen met een situatie die je lastig vindt. Dit wordt een uitdagend, maar heel leerzaam gesprek. Natuurlijk krijg je feedback, tips en adviezen van je coach. Ook bespreken jullie hoe je in de praktijk gaat oefenen.

 

Follow-up

Om ervoor te zorgen dat je je nieuwe vaardigheden ook echt gaat toepassen, neemt je coach na een aantal weken nog eens contact met je op om te horen hoe het gaat.

 

Praktisch

  • Tijdsduur: 4 uur verspreid over 2-4 weken
  • Locatie: waar het jou uitkomt
  • Benodigdheden: computer met webcam, tablet of smartphone

Meer weten?

Neem contact op voor meer informatie. 

Neem contact op