Samen beslissen

Gespreksvaardighedentraining voor medisch professionals

 
 
 
 
 
 

In het kort

  • leer hoe je echt samen met de patiënt beslist over de best passende behandelmethode.
  • oefen met het vormgeven van dit gesprek aan de hand van vier fasen.
  • met actieve begeleiding van je eigen coach
  • training in de innovatieve en prijswinnende software TrainTool

Informatie aanvragen

Samen beslissen over de juiste behandeling

Samen beslissen is de gestandaardiseerde opbouw van een gesprek tussen een medisch professional en een patiënt, waarbij beiden samen tot de beste behandeling komen. Deze aanpak is wettelijk vastgelegd om de patiënt meer inspraak te geven in de behandeling. Patiënten kunnen uiteenlopende voorkeuren hebben met betrekking tot wel of niet opereren, bepaald medicijngebruik of andere behandelmethoden. Het is aan de arts om samen met de patiënt de juiste route uit te stippelen. 

Dat vereist een andere mindset van de arts of verpleegkundig specialist, maar zeker ook andere gesprekstechnieken. Informatieoverdracht vindt nog steeds plaats, maar dan meer objectief. Ook moet de medisch professional meer vragen stellen om de voorkeur van de patiënt te achterhalen. Patiënten komen steeds beter voorbereid de spreekkamer binnen en willen graag meebeslissen over de behandeling, maar er blijven ook patiënten die liever afgaan op het advies van de arts. Kortom, artsen moeten een groter palet aan communicatieve stijlen ontwikkelen om deze flexibel in te kunnen zetten.

Na afloop van de training:

  • Weet je hoe je keuzebewustzijn creëert bij de patiënt en deze de regie geeft.
  • Hoe je het perspectief van de patiënt centraal zet.
  • Welke gespreksfasen je doorloopt om tot een gezamenlijk besluit te komen.

Jouw coach

Deze training volg je individueel, maar niet alleen. Je wordt direct bij de start in contact gebracht met jouw persoonlijke coach die je door het programma heen helpt. Je begint met een telefonisch intakegesprek met hem of haar, waarin jullie samen vaststellen waar je precies aan gaat werken en hoe je dat de komende weken gaan doen.

 

TrainTool

Om je vaardigheden te ontwikkelen maak je gebruik van TrainTool. Dat is een innovatieve tool die je kunt gebruiken op je eigen laptop, smartphone of tablet. Op meerdere momenten gedurende een aantal weken ga je in video rollenspellen reageren op situaties. Je neemt jezelf op, kijkt je beelden terug en je coach geeft feedback op jouw video’s. Zo kun je echt goed oefenen met de vaardigheden.

 

Live roleplay

Als je het gevoel hebt dat je de vaardigheden onder de knie hebt, plan je een live online roleplay in. Dat is een live rollenspel met een acteur via een videoverbinding. Zo kun je heel realistisch oefenen met een situatie die je lastig vindt. Dit wordt een uitdagend, maar heel leerzaam gesprek. Natuurlijk krijg je feedback, tips en adviezen van je coach. Ook bespreken jullie hoe je in de praktijk gaat oefenen.

 

Follow-up

Om ervoor te zorgen dat je je nieuwe vaardigheden ook echt gaat toepassen, neemt je coach na een aantal weken nog eens contact met je op om te horen hoe het gaat.

 

Praktisch

  • Tijdsduur: 4 uur verspreid over 2-4 weken
  • Locatie: waar het jou uitkomt
  • Benodigdheden: computer met webcam, tablet of smartphone

Meer weten?

Neem contact op voor meer informatie. 

Neem contact op