Slechtnieuwsgesprekken voeren

Lastige berichten goed gebracht

Meld je nu aan

Volg deze training met je STAP-budget

Regel je voorinschrijving

In het kort

  • leer de verschillende fasen van een slechtnieuwsgesprek kennen en uitvoeren
  • ontwikkel alle communicatieve vaardigheden die je nodig hebt om de emoties en eventuele agressie van je gesprekspartner te reguleren
  • met actieve begeleiding van je eigen coach
  • training in de innovatieve en prijswinnende software TrainTool

Volg deze training nu met je STAP-budget

Gebruik je STAP-budget slim: oefen vaardigheden voor succesvolle gesprekken.

De beste aanpak voor alle partijen

Een slechtnieuwsgesprek is in alle gevallen én voor alle partijen vervelend. Maar het brengen van slecht nieuws kan je wel op een goede manier doen, zodat de relatie goed blijft en het niet uitloopt op een conflict. Dat is best lastig, want de emoties kunnen hoog oplopen als je bijvoorbeeld iemand moet vertellen dat het contract niet wordt verlengd, de promotie toch niet doorgaat of jullie besloten hebben een andere kandidaat aan te nemen.

Gelukkig bestaat er een gesprekstechniek die je helpt om lastige berichten op een goede manier te brengen. Die begint met een aantal uitgangspunten die vooral te maken hebben met fatsoen en respect, maar ook in het gesprek zelf zijn er momenten waarop jij als brenger van het nieuws een belangrijke rol speelt.

In deze training ga je precies leren hoe je het slechte nieuws brengt en hoe je vervolgens op de reactie van je gesprekspartner reageert. Zodat het bericht volledig aankomt, maar jullie met een goed gevoel uit elkaar kunnen gaan. 

Na afloop van de training:

  • weet je hoe je ervoor zorgt dat het slechtnieuwsgesprek niet uitdraait op een conflict
  • welke fasen een slechtnieuwsgesprek bevat en hoe je die effectief kan doorlopen, met oog voor je gesprekspartner
  • hoe je de eventuele emotionele reactie van je gesprekspartner kunt reguleren.

Jouw coach

Deze training volg je individueel, maar niet alleen. Je wordt direct bij de start in contact gebracht met jouw persoonlijke coach die je door het programma heen helpt. Je begint met een telefonisch intakegesprek met hem of haar, waarin jullie samen vaststellen waar je precies aan gaat werken en hoe je dat de komende weken gaan doen.

 
Meer over je coach

TrainTool

Om je vaardigheden te ontwikkelen maak je gebruik van TrainTool. Dat is een innovatieve tool die je kunt gebruiken op je eigen laptop, smartphone of tablet. Op meerdere momenten gedurende een aantal weken ga je in video rollenspellen reageren op situaties. Je neemt jezelf op, kijkt je beelden terug en je coach geeft feedback op jouw video’s. Zo kun je echt goed oefenen met de vaardigheden.

 

Live roleplay

Als je het gevoel hebt dat je de vaardigheden onder de knie hebt, plan je een live online roleplay in. Dat is een live rollenspel met een acteur via een videoverbinding. Zo kun je heel realistisch oefenen met een situatie die je lastig vindt. Dit wordt een uitdagend, maar heel leerzaam gesprek. Natuurlijk krijg je feedback, tips en adviezen van je coach. Ook bespreken jullie hoe je in de praktijk gaat oefenen.

 

Follow-up

Om ervoor te zorgen dat je je nieuwe vaardigheden ook echt gaat toepassen, neemt je coach na een aantal weken nog eens contact met je op om te horen hoe het gaat.

 

Praktisch

  • Tijdsduur: 16 uur verspreid over een periode van in totaal 12 weken
  • Locatie: waar het jou uitkomt
  • Benodigdheden: computer met webcam, tablet of smartphone

Meer weten of direct inschrijven?

 Neem contact met ons op, of maak gebruik van je STAP-budget. 

Regel je voorinschrijving