Coachen volgens het GROW model

Coaching volgens het GROW model

Geschreven door Henrieke Graven | 2 augustus 2021

Het GROW model wordt gebruikt voor coachingsgesprekken op het werk. Het is een overzichtelijke methode om te volgen als je een coachingsgesprek gaat voeren met een medewerker of collega. In dit artikel geven we een introductie in coachen volgens het GROW model en lees je voorbeelden van de vragen die je kunt stellen. 

Zo werkt het GROW model

Met het GROW model kun je iemand met een probleem of ontwikkelvraag verder op weg helpen, ook als je nog niet zoveel ervaring hebt met coaching. Sommige mensen passen het zelfs op zichzelf toe. In een goed gesprek ga je die vier letters van GROW langs.

Goal: het einddoel. Waar wil je naartoe? Het doel moet strak geformuleerd worden, anders werkt het niet. Gebruik bijvoorbeeld de SMART-methode.

Reality: de huidige realiteit. Waar sta je nu en wat staat er in de weg tussen jou en je doel.

Options: de opties om een stap in de goede richting te zetten. Droom groot, hoe avontuurlijker, hoe groter de kans op een eureka-moment en motivatie om in beweging te komen.

Way forward: de concrete stappen die je wil zetten om vooruit te komen, en wat je kunt je doen om je daaraan te houden. 

Coachen volgens het GROW model (3)-1

Coachingsvragen in het GROW model

Met een model alleen ben je er nog niet. Als je als leidinggevende, teamlead, skill coach of in een andere rol collega’s wil coachen moet je de juiste vragen vragen stellen, goed luisteren en doorvragen. Hieronder hebben we voor je op een rij gezet welke vragen je zou kunnen stellen in iedere fase van het GROW model. 

Goal

    • Wat wil je bereiken?
    • Hoe ziet het ideale plaatje voor jou eruit als je dit doel bereikt hebt?
    • Wanneer vind je dat je het doel bereikt hebt?

Reality

    • Wat helpt jou op weg naar je doel?
    • Wat houdt je tegen?
    • Wat heb je al gedaan om het te bereiken?

Options

    • Welke opties heb je?
    • Kun je nog andere bedenken?
    • Wat zijn de voor- en nadelen van elke optie?

Way forward

    • Welke opties spreken je het meeste aan?
    • Wat wil je concreet gaan doen?
    • Hoe betrokken voel je je daar bij, op een schaal van 1-10?

     

    Het allerbelangrijkste volgens de persoon die het GROW model heeft helpen bedenken

    Mede-bedenker van het GROW model, de Brit Sir John Whitmore zei in een artikel het volgende over zijn eigen model: 

    “... in werkelijkheid zegt GROW niets over coaching. Coaching gaat over het verhogen van bewustwording en verantwoordelijkheid. GROW is niet meer dan een bruikbare chronologische volgorde voor een coachingsgesprek dat net zo goed gebruikt kan worden in situatie van bevelen en opdrachten.” 

    Volgens Whitmore is het enige aspect dat een gesprek volgens de GROW methode tot een écht coachingsgesprek maakt, het feit dat de Goal voor de Reality komt. Dat lijkt iets kleins, maar heeft grote impact. 

    Dus niet ROWG

    Stel, je bent al langer niet happy op je werk. Je vindt het saai geworden en niet meer zo uitdagend. Je wil daar iets aan doen. Als je begint bij Reality, alles wat er nu (mis) is, zijn mensen vaak geneigd kleine stapjes te bedenken om problemen snel te fixen. Je gaat meer werk aannemen, zegt ja op alle verzoeken en vult je dagen met klusjes om je maar niet te vervelen, in de hoop weer wat meer energie te krijgen. Dat snel herstellen lijkt op de korte termijn te werken, maar het kan een negatief gevoel oproepen en draagt niet bij aan een blijvende oplossing. 

    Als je begint bij het verkennen van wat je wil bereiken, wat je einddoel precies is, is het veel makkelijker om van daaruit positieve plannen te maken en stappen vooruit te zetten. Misschien kom je erachter dat je het uitdagender vindt om je tanden in één onderdeel van je werk te zetten en daar een echte expert in te worden. Om dat einddoel te bereiken zijn andere stappen nodig. Door te starten vanuit de Goal en daarna de andere fases van het GROW model te doorlopen, is de kans groter dat je uiteindelijk weer blijer wordt.


    Lees ook de andere delen in deze blogserie over coaching op het werk