NL leert door: veelgestelde vragen

Helaas, je kunt je dit jaar niet meer aanmelden voor een gratis training vanuit NL leert door.

Ben je al gestart? Je hebt nog tot en met 31 december 2021 om je training af te ronden. 

Inschrijving gesloten

Rond je training uiterlijk 31 december 2021 af

Hulp nodig?

Over NL leert door

Wat is NL leert door?

NL leert door is een programma van de Nederlandse overheid waarmee je gratis training en opleiding kunt volgen. Die training volg je bij een van de 14 geselecteerde opleiders. Faculty of Skills is een van die opleiders. Met de training verbeter je jouw vaardigheden en daarmee versterk je jouw positie op de arbeidsmarkt.

Wie komt in aanmerking voor een gratis training?

Iedereen die in Nederland woont en hier werkt of wil werken en tussen de 18 jaar en pensioengerechtigde leeftijd is (momenteel 66 jaar en 4 maanden).

En let op: het aantal beschikbare opleidingsplaatsen is beperkt, op=op. 

Is NL leert door echt gratis?

Ja, het kost je echt helemaal niets. De training kost normaal gesproken € 675. We krijgen subsidie van de overheid om de training zonder kosten aan jou aan te bieden.

Over de trainingen

 

Hoe ziet een training eruit?

Deze trainingen zijn helemaal online, je hoeft dus nergens naartoe. Wel zijn de trainingen ook heel persoonlijk, het is niet zomaar een e-learning. Je hebt op twee momenten tijdens de training een telefonisch gesprek met je coach. Daarin bespreek je, aan de hand van de oefeningen die je individueel maakt, wat goed gaat en waar je nog aan kan werken. Ook bespreek je hoe je dat kan doen.

Om je vaardigheden te ontwikkelen maak je gebruik van TrainTool. Dat is een innovatieve tool die je kunt gebruiken op je eigen laptop, smartphone of tablet. Op meerdere momenten gedurende een aantal weken ga je in video rollenspellen reageren op situaties. Je neemt jezelf op, kijkt je beelden terug en je coach geeft feedback op jouw video’s. Zo kun je echt goed oefenen met de vaardigheden.

Als je het gevoel hebt dat je de vaardigheden onder de knie hebt, plan je een live online roleplay in. Daarin doe je via een videoverbinding live een rollenspel met een acteur. Dit wordt een uitdagend, maar heel leerzaam gesprek. Natuurlijk krijg je feedback, tips en adviezen van je coach. Ook bespreken jullie hoe je in de praktijk gaat oefenen. Je coach neemt na een aantal weken nog eens contact met je op om te horen hoe het gaat.

Wat is TrainTool en hoe kan ik inloggen?

TrainTool is de software van Faculty of Skills. Hierin volg je de training en plan je de afspraken met je coach en voor je live online roleplay. Als je inschrijving definitief is, ontvang je via e-mail de link naar jouw persoonlijke TrainTool-omgeving. Als je gaat trainen op de computer hoef je niets te installeren. Je hebt wel een webcam nodig. Je kunt ook trainen op je smartphone of tablet. Daarvoor kun je de app downloaden in je appstore en inloggen met de gegevens uit de e-mail.

Wat is de studiebelasting?

Je bent in totaal ongeveer 16 uur met de training bezig, verspreid over een periode van maximaal 6 weken. Je kunt het programma ook sneller doorlopen. Voor de gesprekken met je coach en het live online roleplay kun je zelf een afspraak maken in het systeem. Oefenen in TrainTool kun je doen wanneer het jou uitkomt.

Wat gebeurt er als ik de training niet afmaak?

We vinden het belangrijk dat je de training afmaakt als je er mee start. We willen natuurlijk dat jij het maximale uit je ontwikkeling haalt, maar doen ook een beroep op je om op een verantwoordelijke manier met de beschikbare subsidie om te gaan. Je kun je voor één training tegelijk inschrijven. Uiterlijk 31 december 2021 moet je klaar zijn. 

Krijg ik een certificaat?

Ja, als je de training afrondt krijg je een certificaat.

Inschrijven en starten

Kan ik me nog inschrijven?

Nee helaas, inschrijven kon tot 6 december 2021. Mogelijk komt volgend jaar een nieuwe subsidie beschikbaar en kun je je weer aanmelden. Hou daarvoor onze website in de gaten.  

Wat gebeurt er als ik me inschrijf?

Je ontvangt een e-mail dat je inschrijving is ontvangen. In het inschrijfformulier kun je een voorkeursdatum opgeven waarop je zou willen starten. Als jouw inschrijving bij ons binnen is, kijken we of dat gaat lukken. Zodra je startdatum definitief is, ontvang je die van ons per e-mail. Op de dag dat je start ontvang je de toegang tot TrainTool, ook per mail. Vanaf dat moment kun je zelf je afspraken inplannen en kies je zelf wanneer je de oefeningen doet. Voor het hele programma staat maximaal 6 weken, maar je kunt het programma ook sneller doorlopen. Het ziet er zo uit:

  • Stap 1: je krijgt de uitnodiging om te starten aan het programma, je ontvangt dit vanuit TrainTool. Je kunt dan gelijk aan de slag met de Intake. Dit duurt maximaal een uur en de deadline daarvoor ligt op het einde van week 1.
  • Stap 2: Je hebt een telefonisch gesprek met je coach van ongeveer een half uur waarin je de resultaten van de Intake bespreekt. Deze afspraak kun je zelf inplannen in TrainTool.
  • Stap 3: Je gaat zelf aan de slag met de onderwerpen die voor jouw training belangrijk zijn. Je kan dit opknippen in bijvoorbeeld vier keer een half uur oefenen.
  • Stap 4: Dan vindt het Live Online Roleplay met de acteur en de coach plaats, ook deze kan je zelf inplannen in TrainTool. Hiervoor plan je 1 uur in; 20 minuten voorbereiding, 20 minuten voor het rollenspel en 20 minuten voor de nabespreking.
  • Vervolg in de praktijk: je gaat zelf aan de slag in de praktijk met deze onderwerpen.
  • Stap 5: je hebt het afsluitende coachgesprek. Deze afspraak kun je ook zelf inplannen in TrainTool.

Wanneer kan ik starten?

De laatste trainingen starten op 6 december, uiterlijk 31 december 2021 moet je klaar zijn. 

Ik heb een startdatum ontvangen, maar die dag kan ik niet

Dat is geen probleem. Je startdatum is de eerste dag waarop je zou kunnen beginnen, maar je bepaalt zelf op welke dag in die week je begint.

Hoe laat begint de training?

Dat bepaal je zelf, je kunt 24/7 online trainen. Ook je afspraken met je coach en voor het Live Online Roleplay plan je zelf in.  

Hoe kom ik in TrainTool?

Als je startdatum bekend is, ontvang je vanzelf een e-mail met een link en de inloggegevens. In de app store van jouw telefoon kun je ook de TrainTool-app downloaden. Met de gegevens uit de mail kun je vervolgens inloggen.

Gegevens

Waarom moet ik zoveel gegevens invullen?

Faculty of Skills ontvangt subsidie van de overheid voor deze trainingen. Om aan te tonen dat je de training ook echt hebt gevolgd, moeten wij deze gegevens aan de overheid verstrekken.

We hebben een digitale kopie van je identiteitsbewijs nodig. Gebruik daarvoor de KopieID app. Let op: streep geen gegevens door, maar voeg een watermerk toe. Je kunt je identiteitsbewijs vervolgens uploaden in het inschrijfformulier. 

Wat doen jullie met mijn persoonlijke gegevens?

De gegevens die je invult hebben we nodig om de training te kunnen leveren. Ook moeten we de gegevens opslaan om aan te kunnen tonen dat je de training bij ons gevolgd hebt.

Weet mijn werkgever dat ik deze training volg?

Nee, deze training volg je persoonlijk.