NL leert door: veelgestelde vragen

Lees in deze FAQ alles over inschrijven voor een gratis training vanuit de regeling NL leert door

Zeker weten dat je kunt meedoen?

Direct inschrijven

Hulp nodig?

Over NL leert door

Wat is NL leert door?

NL leert door is een programma van de Nederlandse overheid waarmee je gratis training en opleiding kunt volgen. Die training volg je bij een van de 14 geselecteerde opleiders. Faculty of Skills is een van die opleiders. Met de training verbeter je jouw vaardigheden en daarmee versterk je jouw positie op de arbeidsmarkt.

Wie komt in aanmerking voor een gratis training?

Iedereen die in Nederland woont en hier werkt of wil werken. Het aantal beschikbare opleidingsplaatsen is beperkt, op=op. 

Is NL leert door echt gratis?

Ja, we kunnen jou de training helemaal gratis aanbieden. Je hoeft ook niets voor te schieten. 

Training volgen

Uit welke trainingen kan ik kiezen?

Bekijk hier het overzicht.

Ik weet niet wat ik moet kiezen, kunnen jullie helpen?

Natuurlijk! Laat je gegevens hier achter en we bellen je terug om samen te kijken welke training het beste bij je past.

Hoe ziet een training eruit?

Deze training volg je online, maar is toch heel persoonlijk. Je hebt op twee momenten tijdens de training een telefonisch gesprek met je coach. Daarin bespreek je, aan de hand van de oefeningen die je individueel maakt, wat goed gaat en waar je nog aan kan werken. Ook bespreek je hoe je dat kan doen.

Om je vaardigheden te ontwikkelen maak je gebruik van TrainTool. Dat is een innovatieve tool die je kunt gebruiken op je eigen laptop, smartphone of tablet. Op meerdere momenten gedurende een aantal weken ga je in video rollenspellen reageren op situaties. Je neemt jezelf op, kijkt je beelden terug en je coach geeft feedback op jouw video’s. Zo kun je echt goed oefenen met de vaardigheden.

Als je het gevoel hebt dat je de vaardigheden onder de knie hebt, plan je een live video roleplay in. Daarin doe je via een videoverbinding live een rollenspel met een acteur. Dit wordt een uitdagend, maar heel leerzaam gesprek. Natuurlijk krijg je feedback, tips en adviezen van je coach. Ook bespreken jullie hoe je in de praktijk gaat oefenen. Je coach neemt na een aantal weken nog eens contact met je op om te horen hoe het gaat.

Wanneer kan ik starten?

Op het inschrijfformulier kun je een voorkeursdatum opgeven waarop je zou willen starten. Zodra je inschrijving bij ons binnen is, kijken we of dat gaat lukken, we moeten bijvoorbeeld zorgen dat er een coach voor jou beschikbaar is. Je ontvangt vanzelf bericht met je definitieve startdatum. 

Wat heb ik nodig voor de training?

Je hebt een computer met webcam of een smartphone of tablet nodig. Ook moet je over een goede internetverbinding beschikken.

Wat is de studiebelasting?

Je bent in totaal ongeveer 16 uur met de training bezig, verspreid over een periode van in totaal 12 weken. Voor de gesprekken met je coach en het live online roleplay kun je zelf een afspraak maken in het systeem. Oefenen in TrainTool kun je doen wanneer het jou uitkomt.

Wat gebeurt er als ik de training niet afmaak?

We vinden het belangrijk dat je de training afmaakt als je er mee start. We willen natuurlijk dat jij het maximale uit je ontwikkeling haalt, maar doen ook een beroep op je om op een verantwoordelijke manier met de beschikbare subsidie om te gaan. Je kun je voor één training tegelijk inschrijven.

Krijg ik een certificaat?

Ja, als je de training afrondt krijg je een certificaat.

Inschrijven

Hoe kan ik me inschrijven?

Je kunt je hier inschrijven voor NL leert door.

Mag ik me voor meerdere trainingen inschrijven?

Je mag meerdere trainingen volgen, maar je kunt je voor één training tegelijk inschrijven. Rond dus eerst je training af, voordat je je aanmeldt voor een nieuwe. Dit geldt voor trainingen van Faculty of Skills, bij andere opleiders kunnen andere regels gelden.

Wat gebeurt er als ik me inschrijf?

Je ontvangt een e-mail dat je inschrijving is ontvangen. In het inschrijfformulier kun je een voorkeursdatum opgeven waarop je zou willen starten. Als jouw inschrijving bij ons binnen is, kijken we of dat gaat lukken. In een andere e-mail lees je op welke datum je echt gaat starten. Vanaf dat moment kun je je eigen afspraken inplannen. Het hele programma ziet er zo uit:

  • Week 1: Je krijgt de uitnodiging om te starten aan het programma, je ontvangt dit vanuit TrainTool. Je kan dan gelijk aan de slag met de Intake. Dit duurt maximaal een uur en de deadline daarvoor ligt op het einde van week 1.
  • Week 2: Je hebt een telefonisch gesprek met je coach van ongeveer een half uur waarin je de resultaten van de Intake bespreekt. Deze afspraak kun je zelf inplannen in TrainTool.
  • Week 3 en 4: Je gaat zelf aan de slag met de onderwerpen die voor jouw training belangrijk zijn. Je kan dit opknippen in bijvoorbeeld vier keer een half uur oefenen.
  • Week 5: Dan vindt het Live Online Roleplay met de acteur en de coach plaats, ook deze kan je zelf inplannen in TrainTool. Hiervoor plan je 1 uur in; 20 minuten voorbereiding, 20 minuten voor het rollenspel en 20 minuten voor de nabespreking.
  • Week 6 tot 11/12: Je gaat zelf aan de slag in de praktijk met deze onderwerpen.
  • Week 11 of 12: Je hebt het afsluitende coachgesprek. Deze afspraak kun je ook zelf inplannen in TrainTool.

Hoe kom ik in TrainTool?

Als je startdatum bekend is, ontvang je vanzelf een e-mail met een link en de inloggegevens. In de app store van jouw telefoon kun je ook de TrainTool-app downloaden. Met de gegevens uit de mail kun je vervolgens inloggen.

Gegevens

Waarom moet ik zoveel gegevens invullen?

Faculty of Skills ontvangt subsidie van de overheid voor deze trainingen. Om aan te tonen dat je de training ook echt hebt gevolgd, moeten wij deze gegevens aan de overheid verstrekken.

We hebben een digitale kopie van je identiteitsbewijs nodig. Gebruik daarvoor de KopieID app. Let op: streep geen gegevens door, maar voeg een watermerk toe. Je kunt je identiteitsbewijs vervolgens uploaden in het inschrijfformulier. 

Wat doen jullie met mijn persoonlijke gegevens?

De gegevens die je invult hebben we nodig om de training te kunnen leveren. Ook moeten we de gegevens opslaan om aan te kunnen tonen dat je de training bij ons gevolgd hebt.

Weet mijn werkgever dat ik deze training volg?

Nee, deze training volg je persoonlijk.

Bekijk de gratis trainingen van NL leert door

Schrijf je vandaag nog in om zeker te zijn van een plaats. 

Naar de trainingen